2018

VASÁRNAP

A sok-sok várakozás után vasárnap reggel 9 órakor elrajtolt a 33. SPAR Budapest Maraton mezőnye. A kora reggeli készülődést öröm volt figyelemmel keresni. A verseny helyszínén maratoni futók melegítettek, beszélgettek, ölelkeztek, amíg a szem ellát. Céges csapatok, baráti társaságok és családok mosolyogtak össze, és fotózkodtak fotófalainknál, melyek közül az egyiken valamennyi ma rajthoz álló maratonista neve szerepelt, így mindenkinek alkalma nyílt megkeresni saját magát.

A Pázmány Péter sétány előtti rajtegyenesbe 6817 egyéni nevező váltott helyet. Mellettük 700 páros gondolta úgy, hogy kettesben, egymást váltva teljesítené a maratoni távot. Ott voltak a reggeli rajtnál a négyfős Tolle UHT Maratonstaféta váltócsapatainak kezdő emberei is, szám szerint 1159-en. A 8600 fős mezőny több mint 20 percen át rajtolt a Pázmány Péter sétányról. Azt már a hét közepén is tudtuk, hogy létszámcsúccsal zárjuk az idei SPAR Budapest Maraton Fesztivált, ugyanis már az előnevezési időszakban is többen neveztek, mint eddig bármikor. Idén is jelentős helyszíni nevezés „tetézte” a már elért létszámrekordot, az esemény második napján 14378-an futottatok velünk, a SPAR Budapest Maraton Fesztivál ma elért, mindenkori létszámcsúcsa pedig a két nap összegeként 33495 fő! KÖSZÖNJÜK!

Rekordot döntöttünk a külföldi résztvevők számát illetően is, 96 ország 5200 futója futott velünk ezen a hétvégén.

A mezőny ezúttal a szokásostól eltérő útvonalon tette meg a maratoni 42,2 kilométert. A futók kevéssel a rajt után rákanyarodtak a Budai alsó rakpartra, majd Európa egyik legszebb maratoni útvonalán futották le a választott távot. Az útvonal jelentős része a Duna mellett halad, így a futók elhaladtak a Gellérthegy, a Parlament, a Várkert Bazár, a Budai Vár mellett. A mezőny négyszer is átkelt a Duna felett, elsőként a Szabadság, majd a Lánchídon, a táv végén pedig mindezt fordított sorrendben. Az útvonal átvezette a futókat Budapest tüdején, a Margitszigeten is.

 

A 12195. méternél csatlakoztak a mezőnyhöz a Real Nature 30 km futói is. Mivel a táv résztvevői a 12. kilométernél „csapódtak” a nagy mezőnyhöz, a maratonfutókkal egy időben értek célba, ezzel is növelve az élményfaktort, amely a SPAR Budapest Maraton Fesztiválon megszerezhető.

A pálya vonalvezetése idén azért is különleges volt, mert a 15. kilométernél a teljes mezőny áthaladt a későbbi célvonalon. A 10 200 fős futótömeg 2 óra 15 perc alatt haladt a Pázmány Péter sétányon kialakított rajt/célegyenesen. A dolog előnye, hogy szurkolóink testközelből követhették nyomon a maratoni országos bajnokság aktuális állását.

A 33. SPAR Budapest Maratont és ezzel az országos bajnokságot is Csere Gáspár olimpikonunk nyerte 2:20:08-as időeredménnyel. A második helyen Jenkei Péter ért célba 2:21:16-os időve. A SPAR Budapest Maratonon Beda Szabolcs szerezte meg a 3. helyet 2:33:58-as idővel, az országos bajnokságban Balázs Levente 2:38:34-es eredménnyel.

A nők versenyében Szabó Tünde szerezte meg a magyar bajnoki címet és a SPAR Budapest Maraton első helyét 2:47:40-es idővel, Staicu Simona visszavonulása ellenére 2:53:04-es idővel felállhat a dobogó második fokára. A SPAR Budapest Maraton mezőnyében egy norvég futónő, Inger Dagny Saanum lett a harmadik, az országos bajnokság résztvevői között pedig Ruscsák Krisztina 3:04:22-es eredménnyel futott be a harmadik helyen.

A maratoni versenyszámban ezúttal is hirdettünk szakmai bajnokságokat, ahol egy-egy szakma futói egy különversenyben, egymással is összecsaphatnak. Idén az informatikusokat, a jogászokat, a közgazdászokat, a mérnököket, az orvosokat és a tanárokat vártuk a szakmai megmérettetésre.

A mezőnyben, mint minden évben, idén is számos jótékony futó volt, aki adománygyűjtő vagy figyelemfelhívó céllal állt rajthoz valamelyik szervezet képviseletében. Hagyományosan velünk futnak a Bátor Táborért rajthoz álló Élménykülönítmény és a SUHANJ Alapítvány futói, az Őrzők, a Csodabogarak, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány és az UNICEF képviselői. Mindkét napon rajthoz álltak a gyermek rohamkocsi futónagykövetei. Három magyar Spartathlon-résztvevő, Maráz Zsuzsanna, Simonyi Balázs és Lőw András a Nárcisz Futókör tagjaként a Hospice Alapítvány képviseletében futotta mai maratonját.

„Öltözz be!” – így szólt jelmezversenyünk felhívása, amelyet szerencsére most is sokan komolyan vettek. A tízezres fős mezőnyben lehetett látni egyszarvút, kisbabát, öregasszonyt, királyt, Rubik-kockát, katicabogarat, angyalt, akcióhőst, öltönyöst, struccot….

Sokaknak ismerős futóink többsége is célba ért. A Fut a Színház kezdeményezés keretében több színház is dedikált futócsapatot. A Tolle UHT Maratonstafétán rajthoz álltak az Örkény Színház, a József Attila Színház, a Centrál Színház és az Operaház csapatai is, és négy felé osztotta a maratoni távot az Aranyélet váltója is – sorai között Ónodi Eszterrel.

Ahogy mindig, most is szurkolók százai álltak a pálya szélén, és ki-ki a maga módszerével, táblával, jó szóval, zenéve, tánccal, pacsival bíztatta ismerős futóját.

 

33. SPAR Budapest Maraton

Férfi

 1. Csere Gáspár 2:20:08
 2. Jenkei Péter 2:21:16
 3. Beda Szabolcs 2:33:58

Női

 1. Szabó Tünde 2:47:40
 2. Staicu Simona 2:53:04
 3. Saanum, Inger Dagny 2:56:11

33. SPAR Budapest Maraton – OB

Férfi

 1. Csere Gáspár 2:20:08
 2. Jenkei Péter 2:21:16
 3. Balázs Levente 2:38:34

Női

 1. Szabó Tünde: 2:47:40
 2. Staicu Simona 2:53:04
 3. Ruscsák Krisztina 3:04:22

A további eredményeket, a Real Nature 30 km, valamint a Tolle UHT Maratonstaféta és a SPAR Budapest Maraton párban versenyszámok részletes eredménylistáját idekattintva éred el.

 

SZOMBAT

19177 résztvevővel zártuk a hazai legnagyobb futóesemény idei nyitónapját. Futottunk rövidkéket és hosszabbakat 500 métertől 10 km-ig, felvattunk új irányokat és más szögeket a megszokott útvonalrészeken, és több mint 50 kiállító programját sűrítettük bele egyetlen napba.

A SPAR Budapest Maraton Fesztivált idén a fővárosi építkezések miatt a szokásostól eltérő helyszínen rendeztük. A Pázmány Péter sétányt szeptemberben már próbára tettük, akkor is, ma is kitűnően vizsgázott. Magyarország legnagyobb futóeseményének szombati, nyitó napján a rajt-cél-egyenest minden irányban felavatva rajtoltak el és értek célba a fesztiválfutamok résztvevői.

Versenyközpontunk és a Spuri Futóbolt munkatársai is a madarakkal keltek, 8 órakor már mindenre készen, szélesre nyitott sátorajtókkal várták a rajtszámokért vagy futófelszerelését érkező résztvevőket. Lassan az ELTE Lágymányosi Campusa körül kialakított fesztiválváros is ébredezni kezdett, a 6 Celsius-fokos hűvös őszi reggellel dacolva kiállítóink is sorra nyitották meg standjaikat.

Mire az első napsugarak megjelentek az eseménynek helyszínt adó réten, már sokasodni kezdtek a rajtszámmal felszerelt apróságok és szüleik. A 10 órás családi futamra készülődő résztvevők a várakozás perceit a NESTLÉ kabalafiguráinak, a SPAR lufiainak, a Családok Éve játékainak és egyéb aktivitások társaságában tölthették el.  pontban 10 órakor Elrajtolt az egyik legcukibb futam. A NESTLÉ Családi Futás betétszám inkább sportos közösségi együttlét, mintsem verseny. Mind a közel 1800 résztvevő, aki ma végigfutotta a futam 500 méteres távját, garantáltan egy jó hangulatú, mosolygós élménnyel indította a hétvégéjét.

A családokat a FODISZ Esélyegyenlőségi Futama váltotta, ahol talán még sosem láttunk ilyen nagy létszámú mezőnyt. A fogyatékkal élőket és segítőiket összefogó futamon mind a rajt, mind a cél percei nagy pillanatokat rejtenek. Több mint 600-n hirdették ma kéz a kézben, hogy a mozgás öröme mindenkinek jár.

A délelőtt zárószámaként a SPAR 4*2 kilométeres váltószám csapatai mérettetek meg. A váltóversenyben családok, munkahelyi közösségek és baráti társaságok futóalakulatai próbálták dűlőre vinni, hogy ki a leggyorsabb október 6-án délelőtt futólépésben, 4*2 kilométeren. A váltóversenyt a BEAC1 (26:06) csapata nyerte. A második helyen a BEAC 2 (27:00) váltó végzett, a dobogó 3. fokára pedig a KEFE-Nóri Fodrászat (27:25) csapata állhatott fel.

A szombati nap első sprintszáma az Erste Maratonka 2,3 kilométeres betétszáma volt. Ezen a távon idén is három futamot indítottunk. Kettőt a mindenre elszánt iskolai csapatok számára, és előttük egy másikat is az egyéni nevezők részére. Mindhárom futamban tömött sorokban vágtak neki a gyorslábúak és a rövid távok kedvelői a Budai alsó rakpartot is érintő, 2,3 kilométeres útvonalnak. Az egyéni versenyben a leggyorsabbak 8,5 percen belül robogtak be a Pázmány Péter sétányon kialakított célba.

A maratonka távja minden évben az iskolai mozgósítás legfontosabb terepe. A legtöbb nevezőt delegáló iskolákat 2018-ban is díjazzuk – méghozzá háromféle kategóriában. Külön értékeljük a budapesti, a vidéki és az agglomerációban működő iskolákat, melyek közül a legaktívabbak 100 ezer, 75 ezer és 50 ezer Ft értékű SPAR/INTERSPAR utalványt nyernek.

A Riska Minimaraton 5 km-s távjának mezőnye 6,5 percen át rajtolt a Pázmány Péter sétányról, hogy aztán a Gellérthegynél fordulva oda is érkezzen vissza. A több mint 3300 futó olyannyira megtöltötte a rajtegyenest, hogy a rajtolásra váró futóoszlop vége szabad szemmel alig-alig volt látható. Az 5 km után a versenyszám teljesítőit a névadó szponzor kabalaállata, maga Riska várta egy pacsira a célban. A mezőny leggyorsabbika Dani Áron (00:15:31) és Oszlányi Réka(00:19:08) voltak.

15:45-kor elrajtolt a nap utolsó mezőnye is. A Landliebe 10 km-s versenyszámra több mint 4400 futó vállalkozott. A népes futótábor 8 percen át rajtolt a napsütéses Pázmány Péter sétányról – sorai között például Thuróczy Rékával, Ördög Nórival és Kárász Robival. A mezőnyben több mint 260 futó volt, aki már legalább másodjára állt ma rajthoz, mivel a SPAR 5+10 km-s kombinált távra nevezett. A Landliebe 10 km futói egy kicsit már belekóstoltak holnapi, hosszabb távok útvonalába, ugyanis a Szabadság hídon és a Lánchídon is átfutnak, illetve a Várkert Bazár mellett is elhaladnak.
A futamot a férfiak között Lars Aanensen norvég futó nyerte 32:49-es idővel. A nők versenyében Bánhidi Eszter ért elsőként célba 37:06-os időeredménnyel. Érdekesség, hogy a férfiak és a nők versenyében is a második helyen belga futó végzett, vagyis igazán nemzetközi dobogó rajzolódott ki ebben a versenyszámban.
17:15-re valamennyi futó célba ért a nap utolsó futamában is. A 33. SPAR Budapest Maraton Fesztivál első napján 19177 résztvevő futott velünk! Köszönjük!

A fesztiválvárosban a Landliebe 10 km-s táv finishének idejében is zajlott még a futóélet. Az esemény körülbelül 50 kiállítója két napon át játékokkal, egészséggel, illetve sporttal kapcsolatos programokkal, kóstolókkal és más aktivitásokkal várja a résztvevőket és kísérőiket. Azoknak, akik másokra is odafigyelnek, a jótékonykodásra is számtalan lehetőségük volt ma és lesz holnap az esemény második napján is, amelyen 3 versenyszámban lehet majd rajthoz állni. A maratoni távot egyéniben (SPAR Budapest Maraton) vagy 4 fős váltó (Tolle UHT Maratonstaféta) tagjaként lehet teljesíteni, rajthoz állhatnak továbbá a hosszú távok kedvelői a maraton előszobájaként számon tartott Real Nature 30 km-s távon is.

Riska Minimaraton 5 km

Férfi
1. Dani Áron 15:31
2. Vindics Balázs 16:11
3. Koch Ágoston 16:36

Női
1. Oszlányi Réka 19:08
2. Lucsán Boglárka 19:44
3. Szalai Anett 20:20

Landliebe 10 km

Férfi
1. Lars Aanensen 32:49
2. Bart Bleyaert 35:03
3. Csikós Csaba 35:42

Női
1. Bánhidi Eszter 37:06
2. Jenna Wyns 38:53
3. Márovics Anna 40:05

A részletes eredménylistáért kattints ide!