nap
óra
perc
másodperc

Tömegek a legnépszerűbb hazai futófesztiválon

Közzétéve:

Több mint 17 000 nevező részvételével zajlott a 37. SPAR Budapest Maraton Fesztivál. Az esemény második napján 3750 maratonista vágott neki a világörökségi helyszínekre is rálátást engedő, látványos, fővárosi útvonalnak. Az egyéni indulókkal többszáz páros és négyfős csapat is teljesítette a 42 kilométeres királytávot. Együtt futottak a maratoni mezőnnyel továbbá a maraton előszobájaként emlegetett 30 kilométeres táv résztvevői. Az újdonságnak számító harmadmaratonon (14 km) pedig azok is kipróbálhatták a maratoni hangulatot, akik még nem állnak készen a klasszikus távra.

A 37. SPAR Budapest Maraton nemzetközi esemény, idén a 830 hazai település mellett 89 ország sportolóinak részvételével zajlott. A maratoni futamot az AIMS által hitelesített pályán rendezte meg a szervező Budapest Sportiroda (BSI).

A sok ezer fős mezőny 12 percen át rajtolt a Pázmány Péter sétányon kialakított rajtterületről. A futókat útnak indító rajtduda Novák Katalin kezében szólalt meg, a köztársasági elnök azonban nemcsak rajtoltatott, hanem maga is rajthoz állt: egy négyfős csapat befutó tagjaként teljesítette a maratoni távot. Csapattársai voltak Lévay Viktória színésznő, Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó és Szente Vajk rendező. A csapat a futás alatt egy kedves gesztust is tett, ugyanis egy másik, parasportolókból álló maratonstaféta tagjaival (László Attila, Juhász Attila, Boronkay Péter, Lengyel Zsófia Éva) közösen futották végig a 42 kilométert.

A 37. SPAR Budapest Maraton futamában a leggyorsabb férfi Szemerei Levente, a Szekszárdi Sportközpont atlétája lett 2:21:44-es idővel, a nőknél a terepfutóként ismert Csillag Eszter ért először célba 2:59:16-os időeredménnyel.

Az első célba érkezők után a maratoni mezőny tagjai még több mint 3 órán át érkeztek folyamatosan a célba. Az 5 óra 30 perces célidő azoknak is lehetőséget ad a klasszikus királytáv teljesítésére, akik lassabb tempóban futnak, vagy először vágnak neki a bakancslistás kihívásnak. Az idei mezőnyben 870 olyan futó volt, aki első maratonját teljesítette.

A maratoni útvonalon kitűnő hangulat várta a futókat, a BSI 36 zenei pontja és számos szurkolói pont gondoskodott arról, hogy futó és szurkoló jól érezze magát.

A BSI gigaeseményének lebonyolítását 1200 fős rendezői gárda biztosította. A több ezer fős maratoni mezőny frissítése 13000 banán, 80000 liter víz, 20000 darab csokoládé, 280 kg szőlőcukor, 3200 liter izotóniás ital és 1000 liter kóla segítségével valósult meg.

A SPAR Budapest Maraton Fesztivál hagyományosan példamutató eseménye a jótékony célú adománygyűjtésnek. Idén is számos jó ügyet támogathattak a résztvevők vagy hozzátartozóik. Az eseményen partnerként közreműködő karitatív szervezetek 2022-ben kitűzött jótékonysági adománycélja együttesen 10 millió forint volt.

37. SPAR Budapest Maraton – eredmények

Férfi:

1. Szemerei Levente Szekszárdi Sportközpont 2:21:44

2. Derek Crammond (IRL) 2:29:57

3. Kaposi Benedek 2:32:46

Női:

1. Csillag Eszter 2:59:16

2. Bátai Réka (EU-SOLAR) SE 3:01:04

3. Garai Ágnes Szonja (ELTE SE Sashegyi Gepárdok) 3:04:59