nap
óra
perc
másodperc

Sport és immunológia – Segíts egy tudományos kutatást!

Közzétéve:

Régóta ismert tény, hogy a rendszeres sport fontos szereppel bír az egészség megőrzésében és számos betegség megelőzésében. Ezt kutatási eredmények is alátámasztják. Maratonfutóként most Te is részese lehetsz egy ilyen kutatásnak.

Napjainkban is sok kutatás folyik a sport jótékony hatásának vizsgálatára, illetve a kutatási eredmények felhasználására a gyógyításban.

A rendszeres mozgás az immunrendszernek is hasznos. A tudósok intenzíven kutatják a sport immunrendszerre gyakorolt hatásait. Ezeket az ismereteket a későbbiekben számos betegség gyógyításában felhasználják (cukorbetegség, Alzheimer-kór, szív-érrendszeri betegségek, stb..)

Ehhez elsőként különböző sporttevékenységek immunrendszerre tett hatásait kell felmérni.

A Revita Rendelő munkatársai – mint egy immunológiai tudományos kutatás résztvevői – sportolók körében vizsgálnak immunológiai paramétereket. A kutatás mostani szakaszában maratoni futókat vizsgálnak. A 34. SPAR Budapest Maratonon ehhez a kutatáshoz keresnek olyan önkénteseket, akik egy a verseny előtti és az azt követő véradással segítik a kutatást.

A következőket kell tudnod a programról:

  • A kutatás célja: egy bizonyos immunológiai i anyag szintjének és összetételének futás hatására bekövetkező változását mérik vérből.
  • A rajt előtt  és közvetlenül a célba érkezés után 1-1 cső vér vesznek tőled, alkalmanként 3 ml-t (összesen 2 cső =2×3 ml).
  • Az első vérvétel előtt aláírásoddal igazolod, hogy beleegyeztél a vérvételbe. (Az ehhez szükséges – aláírandó –  tájékoztatót és beleegyező nyilatkozatot kérésedre előre elküldik.)
  • A második vérvételre közvetlenül a célba érkezést követően kerül sor. A vérvétel helye a verseny orvosi területe, amely a SPAR kiállítói standja és a VIP terület között helyezkedik el. Reggel (rajtbeállás előtt) az ELTE épületek felől léphetsz be ide. Célba érést követően (érem és befutócsomag felvétel előtt) a célkapun való átfutás után a célterületről léphetsz be ide, majd a vérvételt követően a célterületre visszalépve juthatsz el az érem és befutócsomag átvételhez.
  • Minden adatodat titkosan kezelik. A mérések anonim módon történnek. (Mindezt az adatvédelmi törvény és az európai szabályzat is előírja.)
  • Kérésedre az eredményekről később beszámolnak neked is.

Ha kérdésed van, vagy szeretnél részt venni a programban, hívd a következő számok egyikét:

 +36 1 201 6948  vagy    + 36 20 497 4375

E-mailen is kérdezhetsz és jelentkezhetsz: info@revitarendelo.hu.

Jelentkezésedet 2019. szeptember 27-én 18 óráig várják.

A kutatócsoport orvosai:

Dr. Buzás Edit (Semmelweis Egyetem, Általános orvostudományi Kar, Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet, Cím:  1089 Budapest, Nagyvárad tér 4.)

Dr. Megyaszai Márta (Revita Reumatológiai Rendelő, 1027 Budapest, Margit krt.50-52.)

Dr. Nagy György (Betegápoló Irgalmasrend, Budai Irgalmasrendi Kórház, 1023 Budapest, Frankel Leo u. 54.)

Bővebb információt a kutatásról itt találsz:

http://revitarendelo.hu/blog/