nap
óra
perc
másodperc

SPAR Budapest Maraton – Percről percre

Közzétéve:

A 34. SPAR Budapest Maraton napja van. Közel 7500 nevezővel rajtolt el a vasárnapi mezőny, köztük 5971 maratonistával és 1448 váltófutóval. A nagy mezőnyhöz a 12 195. méternél becsatlakozik a Real Nature 30 km-s táv mezőnye. Mozgalmas nap vár ránk kövesd az eseményeket cikkünkben.

8:20

Varró Gyula csatakiáltások közepette bemelegítette a maratoni mezőnyt az ELTE Lágymányosi Campusának területén. Aki beállt a reggeli tornára, biztosan bemelegített izomzattal állhatott ma rajthoz.

8:45

A 7500 fős mezőny elkezd beállni a rajtegyenesbe. A rajtszínpadról nem látszik a mezőny vége. Kellemesen bizsergető látvány ennyi futót egy helyen látni. Mind egyszerre indulnak majd, egy útvon futnak majd. Bár a motivációjuk, a remélt irdőeredményül, a felkészülésük története más és más, a céljuk és az útjuk ma közös.

9:00

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Heiszler Gabriella és Szalay Zsolt, a SPAR Magyarország ügyvezető igazgatói, valamint Kocsi László alezredes a Honvédelmi Minisztériumtól elrajtoltatta a mezőnyt. A 7500 fős futótömeg 18 percen át rajtolt a Pázmány Péter sétányról. 1135-en közüük életük első maratonjának szalad neki. Hajrá mindenkinek!

9:40

Az Erzsébet híd pesti hídfőjének közelében elkezd bekapcsolódni a mezőnybe a Real Nature 30 km mezőnye. A betétszám résztvevői a maratoni mezőny sűrűjében teljesíthetik saját távjukat.

9:49

A mezőny eleje visszaért újra a rajt-célegyeneshez, amely most az útvonal 15. kilométere. A SPAR Budapest Maraton a maratoni országos bajnokság színtere is. Az egyéni versenyben az élen a címvédő Csere Gáspár együtt halad egyelőre Jenkei Péterrel. Velük egy bolyban fut a  SZoESE és a BEAC Atlétika váltócsapatának második embere.

9:57

Megérkezik a 15,1 kilométeres mérőponthoz Gyurkó Fanni a női egyéni mezőny élén.

10:10

Csere Gáspár és Jenkei Péter is 1:10-es idővel teljesítette a táv felét. Jenkei Péter 21 másodperccel Csere Gáspár előtt halad.

11:24

Jenkei Péter nyerte a 34. SPAR Budapest Maratont 2:23:21 perces időeredménnyel, ő a maratoni országos bajnok. Csere Gáspár címvédő a második helyen, 2:26:20. A dobogó harmadik fokára Fehér Márk (2:38:46) állhat fel.

11:26

A Real Nature 30 km-s távon megérkezik az első befutó, Hytönen Tommi finn versenyző 1:46:56-os nettő időve nyeri a betétszámot. A Második helyen Kedves Roland és Szirmai Zoltán értek célba.

A Real Nature 30 km részletes eredménylistáját idekattintva böngészheted.

Mostanra a Tolle UHT Maratonstéfa dobogósai is célba értek. A SzoESE Futófesztivál Szombathelyen volt a leggyorsabb csapat idén, mögöttük az adiddas Runners Speed Squad és a BEAC Atlétika 1898 SE végzett.

A Tolle UHT Maratonstaféta részletes eredménylistája ezen a linken böngészhető.

11:35

Megérkezik a célba a leggyorsabb párost, a SPAR Budapest Maraton Párban versenyszámot a Balázsbálint fantázianevű fomáció nyerte 2:35:25-ös eredménnyel.

A SPAR Budapest Maraton Párban versenyszám eredménylistáját itt éred el.

11:43

Gyurkó Fannié ma a női győzelem. 2:42:54-es időeredménnyel ő nyerte a 34. SPAR Budapest Maratont, s ezzel ő az idei maratoni országos bajnoknő. Gratulálunk. A második helyen a pécs Szabó Tünde(2:47:32) ért célba, a dobogó Georgina Fenn brit futónőé (2:56:49).

A SPAR Budapest Maraton részletes eredménylistájáért kattints ide! 

12:00

Központi áramszünet miatt egy időre áram nélkül maradt a célterület, ami kisebb gondot okozott az élő közvetítésben, valamint emiatt a célba éréseket rögzítő befutófilmek folytonosságát sajnos nem tudjuk garantálni. Kérjük, a megértésed.

13:00

A reggeli 16 Celsius-fokos hőmérséklet után mostanra 21 fokot mutatnak a hőmérők. A mezőny mindvégig csodás őszi napsütésben falhatja a budapesti kilométereket, a napos meleg viszont a mezőny második felének feladhatja a leckét. Mindenkinek nagyon szurkolunk!

13:08

A B*LAVY, vagyis az Operaház újonnan alakult futócsapatának befutóembere is áthaladt a célvonalon. A balettáncosokból alakult futóformáció a Tolle UHT Maratonstaféta mezőnyét erőstette. A csapatösszetétel is érdekes, a váltó egy japán, valamint két magyar balerinából és egy ukrán férfitáncosból alakult.

14:00

Teljesen mindegy, hogy áll a befutóidőt jelző óra, a célba érkezéők arcán most is, minden percben ugyanolyan boldogság van.

14:15

Love is in the air… Sára az első maratonját futotta ma. A célban párja várta néhány barát kíséretében, kezükben egy molinó volt, melyre azt írták: „Sára, leszel a feleségem?!” Az újdonsült jegyespár aztán már együtt futott át a célvonalon. És valószínűleg Sáráé ma a legkülönlegesebb célöröm, igent mondott ugyanis. <3

14:30

Lengyel László Ottó 31. alkalommal is célba ért a SPAR Budapest Maratonon. A Jubileumi Futók Klubjában ő az, aki a legtöbb teljesítéssel bír. A klubnak 35 olyan tagja van, aki 20-29 alkalommal haladt már át a célvonalon a 5-19-szeres teljesítők csoportja pedig 104 tagot számlál.

15:00

A mezőny vége is célba ért a Pázmány Péter sétányon. Üres a célegyenes.

Szuper és mozgalmas napon vagyunk túl. Az időjárás kegyes, a hangulat fantasztikus volt. Közel 31000-n futottatok a 34. SPAR Budapest Maraton Fesztivál két napja alatt velünk.  Sok első maraton emléke és számos egyéni csúcs született meg ma. Valóra váltak régi álmok, és lehetetlennek tűnő kihívásokról derült ki, hogy mégis lehetségesek.

Köszi, hogy velünk futottatok. Találkozunk jövőre.