nap
óra
perc
másodperc

Létszámcsúcs a 33. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon

Közzétéve:

A sok-sok várakozás után vasárnap reggel 9 órakor elrajtolt a 33. SPAR Budapest Maraton mezőnye. A kora reggeli készülődést öröm volt figyelemmel keresni. A verseny helyszínén maratoni futók melegítettek, beszélgettek, ölelkeztek, amíg a szem ellát. Céges csapatok, baráti társaságok és családok mosolyogtak össze, és fotózkodtak fotófalainknál, melyek közül az egyiken valamennyi ma rajthoz álló maratonista neve szerepelt, így mindenkinek alkalma nyílt megkeresni saját magát.

A Pázmány Péter sétány előtti rajtegyenesbe 6817 egyéni nevező váltott helyet. Mellettük 700 páros gondolta úgy, hogy kettesben, egymást váltva teljesítené a maratoni távot. Ott voltak a reggeli rajtnál a négyfős Tolle UHT Maratonstaféta váltócsapatainak kezdő emberei is, szám szerint 1159-en. A 8600 fős mezőny több mint 20 percen át rajtolt a Pázmány Péter sétányról. Azt már a hét közepén is tudtuk, hogy létszámcsúccsal zárjuk az idei SPAR Budapest Maraton Fesztivált, ugyanis már az előnevezési időszakban is többen neveztek, mint eddig bármikor. Idén is jelentős helyszíni nevezés „tetézte” a már elért létszámrekordot, az esemény második napján 14378-an futottatok velünk, a SPAR Budapest Maraton Fesztivál ma elért, mindenkori létszámcsúcsa pedig a két nap összegeként 33495 fő! KÖSZÖNJÜK!

Rekordot döntöttünk a külföldi résztvevők számát illetően is, 96 ország 5200 futója futott velünk ezen a hétvégén.

A mezőny ezúttal a szokásostól eltérő útvonalon tette meg a maratoni 42,2 kilométert. A futók kevéssel a rajt után rákanyarodtak a Budai alsó rakpartra, majd Európa egyik legszebb maratoni útvonalán futották le a választott távot. Az útvonal jelentős része a Duna mellett halad, így a futók elhaladtak a Gellérthegy, a Parlament, a Várkert Bazár, a Budai Vár mellett. A mezőny négyszer is átkelt a Duna felett, elsőként a Szabadság, majd a Lánchídon, a táv végén pedig mindezt fordított sorrendben. Az útvonal átvezette a futókat Budapest tüdején, a Margitszigeten is.

 

A 12195. méternél csatlakoztak a mezőnyhöz a Real Nature 30 km futói is. Mivel a táv résztvevői a 12. kilométernél „csapódtak” a nagy mezőnyhöz, a maratonfutókkal egy időben értek célba, ezzel is növelve az élményfaktort, amely a SPAR Budapest Maraton Fesztiválon megszerezhető.

A pálya vonalvezetése idén azért is különleges volt, mert a 15. kilométernél a teljes mezőny áthaladt a későbbi célvonalon. A 10 200 fős futótömeg 2 óra 15 perc alatt haladt a Pázmány Péter sétányon kialakított rajt/célegyenesen. A dolog előnye, hogy szurkolóink testközelből követhették nyomon a maratoni országos bajnokság aktuális állását.

A 33. SPAR Budapest Maratont és ezzel az országos bajnokságot is Csere Gáspár olimpikonunk nyerte 2:20:08-as időeredménnyel. A második helyen Jenkei Péter ért célba 2:21:16-os időve. A SPAR Budapest Maratonon Beda Szabolcs szerezte meg a 3. helyet 2:33:58-as idővel, az országos bajnokságban Balázs Levente 2:38:34-es eredménnyel.

A nők versenyében Szabó Tünde szerezte meg a magyar bajnoki címet és a SPAR Budapest Maraton első helyét 2:47:40-es idővel, Staicu Simona visszavonulása ellenére 2:53:04-es idővel felállhat a dobogó második fokára. A SPAR Budapest Maraton mezőnyében egy norvég futónő, Inger Dagny Saanum lett a harmadik, az országos bajnokság résztvevői között pedig Ruscsák Krisztina 3:04:22-es eredménnyel futott be a harmadik helyen.

A maratoni versenyszámban ezúttal is hirdettünk szakmai bajnokságokat, ahol egy-egy szakma futói egy különversenyben, egymással is összecsaphatnak. Idén az informatikusokat, a jogászokat, a közgazdászokat, a mérnököket, az orvosokat és a tanárokat vártuk a szakmai megmérettetésre.

A mezőnyben, mint minden évben, idén is számos jótékony futó volt, aki adománygyűjtő vagy figyelemfelhívó céllal állt rajthoz valamelyik szervezet képviseletében. Hagyományosan velünk futnak a Bátor Táborért rajthoz álló Élménykülönítmény és a SUHANJ Alapítvány futói, az Őrzők, a Csodabogarak, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány és az UNICEF képviselői. Mindkét napon rajthoz álltak a gyermek rohamkocsi futónagykövetei. Három magyar Spartathlon-résztvevő, Maráz Zsuzsanna, Simonyi Balázs és Lőw András a Nárcisz Futókör tagjaként a Hospice Alapítvány képviseletében futotta mai maratonját.

„Öltözz be!” – így szólt jelmezversenyünk felhívása, amelyet szerencsére most is sokan komolyan vettek. A tízezres fős mezőnyben lehetett látni egyszarvút, kisbabát, öregasszonyt, királyt, Rubik-kockát, katicabogarat, angyalt, akcióhőst, öltönyöst, struccot….

Sokaknak ismerős futóink többsége is célba ért. A Fut a Színház kezdeményezés keretében több színház is dedikált futócsapatot. A Tolle UHT Maratonstafétán rajthoz álltak az Örkény Színház, a József Attila Színház, a Centrál Színház és az Operaház csapatai is, és négy felé osztotta a maratoni távot az Aranyélet váltója is – sorai között Ónodi Eszterrel.

Ahogy mindig, most is szurkolók százai álltak a pálya szélén, és ki-ki a maga módszerével, táblával, jó szóval, zenéve, tánccal, pacsival bíztatta ismerős futóját.

 

33. SPAR Budapest Maraton

Férfi

 1. Csere Gáspár 2:20:08
 2. Jenkei Péter 2:21:16
 3. Beda Szabolcs 2:33:58

Női

 1. Szabó Tünde 2:47:40
 2. Staicu Simona 2:53:04
 3. Saanum, Inger Dagny 2:56:11

33. SPAR Budapest Maraton – OB

Férfi

 1. Csere Gáspár 2:20:08
 2. Jenkei Péter 2:21:16
 3. Balázs Levente 2:38:34

Női

 1. Szabó Tünde: 2:47:40
 2. Staicu Simona 2:53:04
 3. Ruscsák Krisztina 3:04:22

A további eredményeket, a Real Nature 30 km, valamint a Tolle UHT Maratonstaféta és a SPAR Budapest Maraton párban versenyszámok részletes eredménylistáját idekattintva éred el.