nap
óra
perc
másodperc

Ideális, tökéletes futóidőben, összesen 12.800 nevező állt rajthoz, tizenkét különböző távon a 38. SPAR Budapest Maraton Futófesztivál első, szombati napján

Közzétéve:

SZUPER IDŐ, SZUPER HANGULAT

A résztvevőket igazán nyárias, 22-25 fok várta Magyarország legnagyobb szabadidősport rendezvényének első napján.

A program a Budapest 150 Városi Túra 18, illetve 11 km-es távjával indult. A közel 550 túrázó a Városháza parkból, valamint Óbuda főteréről indult, hogy Budapest legszebb, világörökségi részein végig gyalogolva, végül az ELTE Lágymányosi Campusánál érkezhessen célba, és vehesse át büszkén kitűzőjét.

A futó versenyszámok a 9 órakor rajtoló ALPRO 10 km-el kezdődtek, ami egyben Magyarország ikonikus futóeseményének szombati napjának fő futama is volt.

2600 lelkes amatőr és profi futó várta izgatottan a dudaszót, hogy a főváros legszebb látványosságait érintve teljesítse a negyedmaratont. Egy kisebb boly már az elején elszakadt az üldözőktől, de a táv második felében szétszakadt a vezető csoport, kialakítva az abszolút végeredményt. Elsőként Honti Attila (31:22) érkezett célba, a dobogó második fokára Vásárhelyi Máté (31:56) állhatott fel, míg a harmadik helyen Honti Marcell (32:18) végzett. A hölgyeknél Bakonyi Fruzsina volt (36:44) a leggyorsabb, Tüttő Júlia (37:47) lett a második, míg a dobogó harmadik fokára Mészáros Emma (38:24) állhatott fel.

A nap a Budapest 150 Városi Túra legrövidebb, 4 km-es távjával folytatódott, majd 11 órakor a Riska Minimaraton 5 km-es futama következett.

A nyárias meleg ellenére gyors volt a mezőny, ahol gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratva Dalmasso Nicolas (15:28) nyert, Franciaországból. Első magyarként, abszolút második helyen Kelemen Bence (16:29) ért célba, őt pedig Székely Konrád (16:50) követte. A hölgyeknél szintén francia első hely született, Michel Alice (17:45) személyében. Másodikként Barta Luca (18:16) futott át a célvonalon, míg a bronzérmet Filó Edit (18:30) klarinét- és szaxofon művész érdemelte ki.

TOVÁBBRA IS NÉPSZERŰEK A FESZTIVÁLTÁVOK

A FODISZ Esélyegyenlőségi 500 méteres futamán belül biztosítottunk lehetőséget a fogyatékossággal élőknek, hogy ép társaikhoz hasonlóan átélhessék a versenyzés örömeit, izgalmait és részesei legyenek ennek a fantasztikus futófesztiválnak. A rajtot dr. Bősz Anett Budapest humán területekért felelős főpolgármester-helyettese és Szabó László a FODISZ és a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke indította el.

A SPAR Budapest Maraton fesztiválnapja a Delma Maratonka és a BÁV gyaloglás egyaránt 2,3 kilométeres távjával folytatódott, ahol összesen több, mint 1000 futó vagy lelkes gyalogló indult.

Az S-BUDGET Családi futás 1000 méterén 700 résztvevő vett részt. Öröm volt nézni, ahogy sokszor kézen fogva, egymást támogatva, vagy éppen apa nyakába ülve teljesítették a gyerekek és családok közösen a távot és szereztek egy felejthetetlen és életre szóló élményt.

A nap záró akkordjaként a Maratonka iskolai futamait nézhettük, ahol több, mint 3000 lelkes iskolás futhatott Magyarország ikonikus futóeseményén.

DIPLOMATA KUPA A HERVIS 4x2KM-ES VÁLTÓBAN

A BSI és a Külgazdasági- és Külügyminisztérium, az EU soros elnökségét betöltő Spanyolország Budapesti Nagykövetségével hirdette meg a Diplomata Kupát, ami a budapesti nagykövetségek, konzulátusok munkatársainak külön versenye a 4×2 km-es HERVIS Váltóban. Idén 25 diplomata csapat nevezett. Malajzia, Ecuador, Thaiföld, Nagy-Britannia, Románia, Csehország, Koszovó, Horvátország, Franciország, Laosz, Ausztria, Szlovénia, Svédország nagykövetségei és a Külgazdasági- és Külügyminisztréium indított csapatokat. Összesen 14 ország 100 diplomatája futott a 4×2 km-es váltóban.

HOLNAP JÖN A KLASSZIKUS MARATONI TÁV

Mára elbúcsúzunk, de holnap újra találkozunk, hiszen 9 órától itt a királyi táv, az igazi klasszikus a SPAR Budapest Maraton 42,2 kilométeres távja. Maradjatok velünk továbbra is!