nap
óra
perc
másodperc

Ez történt a SPAR Budapest Maraton Fesztivál szombati napján

Közzétéve:

19177 résztvevővel zártuk a hazai legnagyobb futóesemény idei nyitónapját. Futottunk rövidkéket és hosszabbakat 500 métertől 10 km-ig, felvattunk új irányokat és más szögeket a megszokott útvonalrészeken, és több mint 50 kiállító programját sűrítettük bele egyetlen napba.

A SPAR Budapest Maraton Fesztivált idén a fővárosi építkezések miatt a szokásostól eltérő helyszínen rendeztük. A Pázmány Péter sétányt szeptemberben már próbára tettük, akkor is, ma is kitűnően vizsgázott. Magyarország legnagyobb futóeseményének szombati, nyitó napján a rajt-cél-egyenest minden irányban felavatva rajtoltak el és értek célba a fesztiválfutamok résztvevői.

Versenyközpontunk és a Spuri Futóbolt munkatársai is a madarakkal keltek, 8 órakor már mindenre készen, szélesre nyitott sátorajtókkal várták a rajtszámokért vagy futófelszerelését érkező résztvevőket. Lassan az ELTE Lágymányosi Campusa körül kialakított fesztiválváros is ébredezni kezdett, a 6 Celsius-fokos hűvös őszi reggellel dacolva kiállítóink is sorra nyitották meg standjaikat.

Mire az első napsugarak megjelentek az eseménynek helyszínt adó réten, már sokasodni kezdtek a rajtszámmal felszerelt apróságok és szüleik. A 10 órás családi futamra készülődő résztvevők a várakozás perceit a NESTLÉ kabalafiguráinak, a SPAR lufiainak, a Családok Éve játékainak és egyéb aktivitások társaságában tölthették el.  pontban 10 órakor Elrajtolt az egyik legcukibb futam. A NESTLÉ Családi Futás betétszám inkább sportos közösségi együttlét, mintsem verseny. Mind a közel 1800 résztvevő, aki ma végigfutotta a futam 500 méteres távját, garantáltan egy jó hangulatú, mosolygós élménnyel indította a hétvégéjét.

A családokat a FODISZ Esélyegyenlőségi Futama váltotta, ahol talán még sosem láttunk ilyen nagy létszámú mezőnyt. A fogyatékkal élőket és segítőiket összefogó futamon mind a rajt, mind a cél percei nagy pillanatokat rejtenek. Több mint 600-n hirdették ma kéz a kézben, hogy a mozgás öröme mindenkinek jár.

A délelőtt zárószámaként a SPAR 4*2 kilométeres váltószám csapatai mérettetek meg. A váltóversenyben családok, munkahelyi közösségek és baráti társaságok futóalakulatai próbálták dűlőre vinni, hogy ki a leggyorsabb október 6-án délelőtt futólépésben, 4*2 kilométeren. A váltóversenyt a BEAC1 (26:06) csapata nyerte. A második helyen a BEAC 2 (27:00) váltó végzett, a dobogó 3. fokára pedig a KEFE-Nóri Fodrászat (27:25) csapata állhatott fel.

A szombati nap első sprintszáma az Erste Maratonka 2,3 kilométeres betétszáma volt. Ezen a távon idén is három futamot indítottunk. Kettőt a mindenre elszánt iskolai csapatok számára, és előttük egy másikat is az egyéni nevezők részére. Mindhárom futamban tömött sorokban vágtak neki a gyorslábúak és a rövid távok kedvelői a Budai alsó rakpartot is érintő, 2,3 kilométeres útvonalnak. Az egyéni versenyben a leggyorsabbak 8,5 percen belül robogtak be a Pázmány Péter sétányon kialakított célba.

A maratonka távja minden évben az iskolai mozgósítás legfontosabb terepe. A legtöbb nevezőt delegáló iskolákat 2018-ban is díjazzuk – méghozzá háromféle kategóriában. Külön értékeljük a budapesti, a vidéki és az agglomerációban működő iskolákat, melyek közül a legaktívabbak 100 ezer, 75 ezer és 50 ezer Ft értékű SPAR/INTERSPAR utalványt nyernek.

A Riska Minimaraton 5 km-s távjának mezőnye 6,5 percen át rajtolt a Pázmány Péter sétányról, hogy aztán a Gellérthegynél fordulva oda is érkezzen vissza. A több mint 3300 futó olyannyira megtöltötte a rajtegyenest, hogy a rajtolásra váró futóoszlop vége szabad szemmel alig-alig volt látható. Az 5 km után a versenyszám teljesítőit a névadó szponzor kabalaállata, maga Riska várta egy pacsira a célban. A mezőny leggyorsabbika Dani Áron (00:15:31) és Oszlányi Réka(00:19:08) voltak.

15:45-kor elrajtolt a nap utolsó mezőnye is. A Landliebe 10 km-s versenyszámra több mint 4400 futó vállalkozott. A népes futótábor 8 percen át rajtolt a napsütéses Pázmány Péter sétányról – sorai között például Thuróczy Rékával, Ördög Nórival és Kárász Robival. A mezőnyben több mint 260 futó volt, aki már legalább másodjára állt ma rajthoz, mivel a SPAR 5+10 km-s kombinált távra nevezett. A Landliebe 10 km futói egy kicsit már belekóstoltak holnapi, hosszabb távok útvonalába, ugyanis a Szabadság hídon és a Lánchídon is átfutnak, illetve a Várkert Bazár mellett is elhaladnak.
A futamot a férfiak között Lars Aanensen norvég futó nyerte 32:49-es idővel. A nők versenyében Bánhidi Eszter ért elsőként célba 37:06-os időeredménnyel. Érdekesség, hogy a férfiak és a nők versenyében is a második helyen belga futó végzett, vagyis igazán nemzetközi dobogó rajzolódott ki ebben a versenyszámban.
17:15-re valamennyi futó célba ért a nap utolsó futamában is. A 33. SPAR Budapest Maraton Fesztivál első napján 19177 résztvevő futott velünk! Köszönjük!

A fesztiválvárosban a Landliebe 10 km-s táv finishének idejében is zajlott még a futóélet. Az esemény körülbelül 50 kiállítója két napon át játékokkal, egészséggel, illetve sporttal kapcsolatos programokkal, kóstolókkal és más aktivitásokkal várja a résztvevőket és kísérőiket. Azoknak, akik másokra is odafigyelnek, a jótékonykodásra is számtalan lehetőségük volt ma és lesz holnap az esemény második napján is, amelyen 3 versenyszámban lehet majd rajthoz állni. A maratoni távot egyéniben (SPAR Budapest Maraton) vagy 4 fős váltó (Tolle UHT Maratonstaféta) tagjaként lehet teljesíteni, rajthoz állhatnak továbbá a hosszú távok kedvelői a maraton előszobájaként számon tartott Real Nature 30 km-s távon is.

Riska Minimaraton 5 km

Férfi
1. Dani Áron 15:31
2. Vindics Balázs 16:11
3. Koch Ágoston 16:36

Női
1. Oszlányi Réka 19:08
2. Lucsán Boglárka 19:44
3. Szalai Anett 20:20

Landliebe 10 km

Férfi
1. Lars Aanensen 32:49
2. Bart Bleyaert 35:03
3. Csikós Csaba 35:42

Női
1. Bánhidi Eszter 37:06
2. Jenna Wyns 38:53
3. Márovics Anna 40:05

A részletes eredménylistáért kattints ide!