2006

21. Plus Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztivál

2006. október 15.

Magyar győzelem született az utcai futások legnagyobb hazai eseményén, a 21. Plus Budapest Nemzetközi Maratonin. Tóth Tamás (2:24:27) fantasztikus hajrával, az utolsó pár száz méteren előzte meg a tanzániai Oswald Revelian Kahuruzit, aki a 41. kilométerig végig vezetett. A nőknél a szülés után első maratoniját futó Földingné Nagy Judit (2:59:13) szakította át elsőként a célszalagot. A Futás Napján idén összesen tizenegyezer-ötszázan vettek részt valamelyik futó- vagy gyaloglótávon.

Az eredetileg október 1-jére meghirdetett Plus Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztivál indulóit két héttel később is remek futóidő, igazi vénasszonyok nyarára jellemző időjárás fogadta vasárnap a Városligetben. A Nemzeti Sporthivatal “Mozdulj, Magyarország!” akciójához tartozó eseményen először a 3,5 kilométeres Plus Maratonka majd a gyaloglás több ezer fős mezőnye rajtolt 9 óra 40 perckor Monspart Sarolta ágyúlövésére. Alighogy áthaladt a rajtkapun az utolsó gyalogló, a nagy megmérettetés, a maratoni táv egyéni és váltó indulói ellepték a rajtzónát. A több száz méter hosszan felsorakozó mezőny egyre fokozódó hangulatban és izgalommal várta a rajtágyú eldördülését, melynek kanócát a Plus Magyarország Kft. ügyvezetője, Eszényi Péter gyújtotta meg.

A mezőnyben több százan életük első maratoni teljesítésének vágtak neki, de akadtak olyanok is, akik több tíz, esetleg több mint száz maratonnal büszkélkedhetnek. Idén is rajthoz állt a kiskunhalasi Tabajdi József, az ország egyetlen futója, aki a Budapest Maratonik 21 éves történetének mindegyik korábbi 42,195 kilométerét lefutotta. A külföldiek közül legtöbben Finnországból, Angliából és Olaszországból érkeztek.

Az élen három afrikai futó és egy magyar, Tóth Tamás diktálta a tempót. Néhány kilométer után a címvédő kenyai, Jackton Odhiambo és Tóth Tamás leszakadt a két tanzániai – Oswald Revelian Kahuruzi és Mtwe Benito Paulinusi – futótól, akik egészen a 25. kilométerig együtt haladtak. Miután Paulinusi feladta a versenyt, Kahuruzi egyedül futott az élen egészen az utolsó kilométerig, mígnem Tóth Tamás, remek taktikájának köszönhetően – még saját magát is meglepve – az utolsó néhány száz méteren átvette a vezetést és győzött: “Álmomban nem gondoltam, hogy én leszek az első, legjobb esetben valamelyik dobogós helyre számítottam. Remek volt a pálya, szinte ideálisak a körülmények. A két tanzániai futó elhúzott az elején, én a kenyaival mentem utánuk, de igyekeztem nem elfutni az elejét. Aztán 37 körül Jackton Odhiambo fáradni kezdett, én meg elhúztam a tanzán után, mert éreztem, hogy lassul. Bejött a taktikám, utolértem és megelőztem a cél előtt néhány száz méterrel.”. Oswald Revelian Kahuruzi érthetően csalódottan futott be a második helyen. “Sajnos messze elmaradtam az egyéni csúcsomtól. Én úgy készültem, hogy elsején lesz a verseny, arra időzítettem a formámat. Az utolsó két hétben már nem tudtam jól edzeni, és a taktikám sem volt jó, túl erősen kezdtem. Nagy volt a szél a rakparton is, a végére teljesen elfáradtam, sajnálom, hogy nem sikerült nyernem, de jövőre szeretnék visszajönni, és javítani!” – mondta a tanzániai futó a verseny után.

A nők versenyében a szülése után első maratoniját futó Földingné Nagy Juditnak nem volt ellenfele, rajt-cél győzelemmel diadalmaskodott. “Ennél sokkal jobban szokott esni a futás, de az edzésmunkám most nagyon szerényre sikeredett. Sérülések szerencsére elkerültek, igaz legtöbbször már annak tudtam örülni, hogy ha maradt időm az edzésre. A megszokott és szükséges táv felét tudtam csak az edzések alatt teljesíteni. Mindenképpen itthon szerettem volna először rajthoz állni a szülés után, igaz külföldi versenyre most fizikai képtelenség lenne elutaznom. Úgy éreztem, hogy a négyperces kilométereket végig tudom futni, de nagyon nehéz volt számomra ez a mai 42 kilométer. Idén többet egyéniben nem is szeretnék rajthoz állni, csak csapatban a szupermaratonin. Jövőre már csak komoly edzésmunkával a hátam mögött szeretnék rajthoz állni.” – mondta a Győri Dózsa futónője.

A BSI idei újdonsága, a 30 kilométeres táv indulói közül a férfiaknál Szekeres András, a MATASZ atlétája, míg a nőknél Kochné Szilágyi Erika, tinnyei futó győzedelmeskedett.

A Plus Maratonka mellett a másik rövidebb futótáv, a 7,4 km-es Plus Minimaraton férfi győztese a címvédő, magyar válogatott csúcstartó, Csillag Balázs lett. A szekszárdi futó 22:20 perc alatt teljesítette a távot. A nőknél Teveli Petra 25:35 perc alatt érkezett elsőként a célba. A Plus Futófesztiválon a Maratonka és a Minimaraton indulói mellett további ezrek vettek részt a 800 méteres SuperShop Családi Futáson és a Városligetben kanyargó gyalogláson és sétán.

A Plus Családi Nap részeként reggeltől estig tartó koncertek, sportbemutatók, és életmód kiállítás várta a Felvonulási térre kilátogatókat.

Eredmények:

Egyéni 42 km:
Férfiak:
1. Tóth Tamás (Misi SC) 2:24:27
2. Oswald Revelian Kahuruzi (Tanzánia) 2:24:49
3. Jackton Odhiambo (Kenya) 2:26:01
Nők:
1. Földingné Nagy Judit (Győri Dózsa) 2: 59:13
2. Varga Éva (Békéscsabai AC) 3:05:26
3. Kovács Réka (Budapest) 3:18:08

Plus Budapest 30 km
Férfiak:
1. Szekeres András (MATASZ) 1:51:59
2. Antalóczi Ferenc (BEAC) 1:59:46
3. Lelkes Gusztáv (Zöldgömb SK) 2:09:26
Nők:
1. Kochné Szilágyi Erika (Tinnye) 2:25:45
2. Dr. Piros Zsuzsanna 2:28:19
3. Nagy Enikő (Körútfutók SE) 2:32:28

Plus Minimaraton (7,4 km)
Férfiak:
1. Csillag Balázs (Szekszárdi AC) 22:20
2. Torjai László (PVSK) 22:23
3. Rezessy Gergő (Vasas) 22:28
Nők:
1. Teveli Petra (UTE) 25:35
2. Kovács Zsófia (Gyötri) 26:00
3. Erdélyi Zsófia (GEAC) 26:17


Az összes eredmény | Képgaléria | Videók