2005

20. Plus Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztivál

2005. október 2.

Vasárnap újabb rekord született a Futás Évének legnagyobb eseményén, a jubileumi 20. Plus Budapest Nemzetközi Maratonin. A Hősök terén minden idők legnagyobb hazai – 3000 főt meghaladó – maratoni mezőnye sorakozott fel, hogy egyéniben teljesítse a klasszikus 42,195 km-es távot Budapest legszebb részein elhaladva. A címvédő kenyai Jackton Odhiambo (2:22:01) szakította át elsőként a célszalagot honfitársa Kirui Philip Kipngeno (2:23:48) előtt. A nőknél Farkas Katalin (2:49:29) élete legjobb idejével szerezte meg első maratoni győzelmét. A futás ünnepnapján összesen mintegy tizenötezren vettek részt a Plus Futófesztivál rövidebb futó- és gyalogló távjain, valamint a maratoni váltókon.

Kicsit borongós, de remek futóidő fogadta a jubileumi 20. Plus Budapest Nemzetközi Maraton indulóit vasárnap reggel a Városligetben. Nagy volt a nyüzsgés a rajt előtt. A bemelegítés szertartása után, a mintegy kétszáz méter hosszan felsorakozó mezőny egyre fokozódó hangulatban és izgalommal számolt vissza együtt az utolsó másodpercekben. A rajtágyú kanócát a Nemzeti Sporthivatal elnöke, dr. Ábrahám Attila gyújtotta meg, aki maga is már négyszer teljesítette a klasszikus távot.

Mintegy ezerháromszázan a világ öt földrészének 43 nemzetéből érkeztek a magyar fővárosba a jubileumi maratoni kedvéért. A legtöbben Angliából (185 fő), Olaszországból (176) és Németországból (169) neveztek.

Több mint nyolcszázan életük első maratoni teljesítésének vágtak neki, míg a kiskunhalasi Tabajdi József a mezőny és az ország egyetlen futója, aki a Budapest Maratonik két évtizedes történetének mindegyik korábbi 42,195 kilométerét lefutotta. A mai napon 64. születésnapját ünneplő egykori atléta 4:19:45 perccel ért célba vasárnap.

Az élen három afrikai futó diktálta a tempót. A kenyai különítmény 26 kilométerig együtt haladt, amikor a címvédő Jackton Odhiambo nyula, Moses Chepkwony kiszállt a versenyből. Ekkor Jackton is visszaesett, miközben Kirui Philip Kipngeno egyre jobban távolodott tőle és hosszú kilométereken át csak ellenfele hátát látta maga előtt. A tavalyi győztes lassan dolgozta le hátrányát. A fordulópont 38 kilométernél következett, amikor befogta honfitársát, aki ekkor nem tudott vele elfutni. A címvédő végül 1 perc 47 másodperccel előnnyel szakította át a célszalagot. “Ezért jöttem! Egy hónappal ezelőtt a Nike Félmaratonon elszenvedett vereségem után győzni akartam. A verseny nagyon jó volt, a hangulat és a város lenyűgöző. Sajnálom, hogy az időnként nekieredő eső miatt nem tudtam 2:20-on belül futni. A győzelem azonban kárpótol. Jövőre is szeretnék visszajönni, és persze triplázni. 2006-ban szeretnék 2:10 órás eredmény közelébe kerülni, amelyre talán a tavaszi Párizs Maratonin lesz lehetőségem.”

“Eltaktikáztam a végét, ezért csak magamat okolhatom a vereségért.” – mondta szűkszavúan a láthatóan csalódott második helyezett kenyai futó. A dobogó harmadik fokára is külföldi atléta, a cseh Jiri Wallenfels (2:27:23) állhatott fel. A legjobb magyar Biri Ferenc (2:27:33) a 42. kilométernél előzte meg az addig “vezető” Zsódér Zsoltot (2:27:41). “Nagyon jó verseny volt. Sikerült a táv második felében gyorsulnom. Hetvenkét perces második félmaratonit futottam. Nem hittem el, hogy az előttem lévőket is utol tudom érni. A végén viszont már nem volt arra lehetőségem, hogy megfogjam őket.” – értékelt a gyulai futó.

A nők versenyében Farkas Katalinnak nem volt ellenfele. Rajt-cél győzelemmel diadalmaskodott a két francia hölgy Lamina Karray (3:00:17) és Christiane Lacombe (3:03:27) előtt. “Hihetetlenül boldog vagyok. Próbáltam azt a taktikát követni, amit az edzőm, Serfőző Sándor mondott. Huszonöt kilométerig csak könnyedén, majd harmincötig 4 percen belüli tempót futni, aztán néhány pihenő kilométer után, az utolsó ötöt keményen megnyomni. Sok távon nyertem már, de maratonin még soha. Bizonyítanom kellett, ahhoz hogy jó úton haladunk az edzőmmel. Azt hiszem az egyéni csúcsnál nincs jobb bizonyíték!” – hangzottak a győztes örömszavai.
A második helyen célba érkező francia futónő csupán három esztendeje kezdett el futni és negyedik maratoni távját teljesítette a magyar fővárosban. “Az eső ellenére is csodálatos a magyar főváros. Remek verseny volt, kiváló szervezéssel, egyetlen dolog miatt vagyok kicsit szomorú, hogy 17 másodpercen múlott a három órán belüli célba érés.” – értékelt Lamina Karray.

A Nemzeti Sporthivatal “Mozdulj, Magyarország!” akciójához tartozó eseményen a maratoni mellett több rövidebb futó- és gyalogló táv közül választhattak a sportbarátok. A 7.6 km-es Plus Minimaratont csakúgy mint egy esztendővel korábban, a két kiváló magyar válogatott csúcstartó futó, a szekszárdi Csillag Balázs és a szombathelyi Kálovics Anikó nyerte. További ezrek vettek részt a 4 km-es Plus Maratonkán, a 800 méteres SuperShop Családi Futáson és a ligetben kanyargó gyalogló távokon.

A Plus Családi Nap részeként a reggeltől estig tartó koncertek, sportbemutatók, és életmód kiállítás várta a Felvonulási térre kilátogatókat.

Eredmények:

Egyéni 42 km:
Férfiak:
1. Jackton Odhiambo (kenyai) 2:22:01
2. Kirui Philip Kipngeno (kenyai) 2:23:48
3. Jiri Wallenfels (cseh) 2:27:23
Nők:
1. Farkas Katalin (Micro SC) 2:49:29
2. Karray, Lamia (francia) 3:00:17
3. Christiane Lacombe (francia) 3:03:27

Plus Minimaraton (7,6 km):
Férfiak:
1. Csillag Balázs (AC Szekszárd) 22:15
2. Tóth Tamás (MICRO SC) 22:17
3. Minczér Albert (VEDAC) 22:46
Nők:
1. Kálovics Anikó (Cover Sportiva Mapei) 24:14
2. Erdélyi Eszter (UTE) 27:20
3. Madarász Viktória (Budapesti Honvéd) 28:32


Az összes eredmény | Képgaléria | Videók