2004

19. Plus Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztivál

2004. október 3.

Vasárnap minden a futásról szólt a 19. Plus Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztiválon. Magyarország legnagyobb szabadidős sporteseményén közel 14 ezren húztak futócipőt és majd százötvenezren látogattak ki a futók, a változatos sport és zenés programok kedvéért a Felvonulási térre vagy szurkoltak az útvonal mentén.

Három esztendő után ismét külföldi futó, a kenyai Jacton Odhiambo (2:24:17) szakította át elsőként a célszalagot a magyar bajnoki címet szerző veszprémi Ádok Roland előtt. Staicu Simona új pályacsúccsal (2:38:17), rajt-cél győzelmet aratott nők mezőnyében. Korán indult a nap. Reggel hét órától már gyülekeztek és alig néhány órával később a futók teljesen ellepték a Városligetet. A kicsit csípős, őszi reggel kiváló maratoni időt ígért a klasszikus táv közel 2700 fős egyéni mezőnyének, amelyben minden harmadik futó külföldről érkezett. A Maraton Staféta és Ekiden váltók csapattagjaival kiegészülve Budapest legszebb városrészeit felfűzve öt órán keresztül kígyózott a futótömeg.

A magyarok számára a bajnoki címek sorsa volt a tét. A rajt után csak az első négy kilométeren tudott együtt maradni az élboly, amikor a versenyt megnyerő kenyai Jacton Odhiambo ellépett a mezőnytől és fokozatosan növelte előnyét a hazai futókkal szemben. “Nagyon jó hangulatú, de kemény verseny volt. Az ideálisnál melegebb hőmérséklet, a szép, de emelkedő dunai hidak, valamint felüljárók tették nehézzé a pályát.” -összegzett a győztes, akit honfitársaiból álló váltó is segített.

A magyar különítményt a táv kétharmadán Sági Ferenc vezette, azonban a begörcsölt hajlítója miatt 37 kilométernél kénytelen volt belesétálni a futásba és ezt követően már csak a verseny befejezését tűzte ki célul. “Visszavonulok, ez volt az utolsó maratonom. Nem akartam feladni a versenyt.” – hangzott a magyarázat a célban. Sági visszaesésével vérszemet kaptak a fiatalok. A veszprémiek húszesztendős tehetsége, Ádok Roland szinte hitetlenkedve csapott a levegőbe az őt ünneplő tömegben. “Féltávig nyugodtan futottam, próbáltam tartalékolni. Láttam magam előtt az egyre szétszakadó élbolyt és ez erőt adott a felzárkózáshoz.” – mondta a boldog győztes.

A nők versenyében Staicu Simonának egyetlen ellenfele volt ezen a napon, az óra. Az athéni olimpia óta láthatóan lesoványodott futónő küzdelmét siker koronázta, mert ha csak egyetlen egy másodperccel is, de megdöntötte Kovács Ida 2002-ben felállított pályacsúcsát. Az örömmel azonban pár másodpercig várnia kellett, mert csak a chippel mért hivatalos idő bejelentése után vált valóssá a rekorddöntés. “Túlságosan vékony vagyok. A lábaim mentek volna, azonban nem volt erőm. Az átlagos versenysúlyom 50 kg-hoz közel, most azonban a negyvenötöt sem érem el. Az olimpia és az egyetemi vizsgáim sokat kivettek belőlem. Nincs mese, híznom kell! Egész héten gondoltam a versenyre, azonban csak reggel tudatosult bennem, hogy ma 42 kilométert kell futnom, ezért kicsit izgultam a rajt előtt. A táv első fele jól ment, fél táv után volt egy kisebb holtpont, aztán az utolsó 12 kilométeren nagyon sokat segített a közönség. Most már megnyugodtam, sikerült megcsinálnom, amit elterveztem.” – hangzottak a győztes szavak. A második helyen a két hét alatt második maratonját teljesítő Poth Mariann ért célba.

A futók többségének nem volt oka a szomorúságra, hiszen a maratoni táv teljesítése önmagában is óriási eredmény, amelyet ma több órán keresztül vastapssal jutalmazott a közönség. Mintegy négyszázan életük első 42 kilométerének teljesítéséül választották a 19. Plus Budapest Nemzetközi Maratont, köztük a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó dr. Molnár Tamás , aki 4:40:32 órás idővel ért célba.
A Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium “Mozdulj, Magyarország!” akciójához tartozó eseményen több rövidebb táv közül választhattak a futóbarátok. A 7.5 km-es Plus Minimaratont a 5000 méteres magyar rekorder Csillag Balázs és a a mezei Eb-bronzérmes Kálovics Anikó nyerte, csakúgy, mint három héttel korábban a K&H nyárbúcsúztató éjszakai futáson.

Több ezren vettek részt a 4 km-es Plus Maratonkán, a 800 méteres Kölyök Tibi Családi Futáson és a gyaloglás világnapjának tiszteletére rendezett gyalogló távokon.

A Futás Napján természetesen a futásé volt a főszerep. Azonban a Felvonulási téren rendezett Plus családi napon nemcsak a futók, de azok is kellemes napot tölthetett el, akik a reggeltől estig tartó koncertek, bemutatók, és az életmód kiállítás kedvéért is kilátogattak a futófesztiválra.

Eredmények:

Egyéni 42 km:
Férfiak:
1. Jacton Odhiambo (kenyai) 2:24:17
2. Ádok Roland (VEDAC) 2:26:34
3. Hirt Márton (Postás Matáv) 2:26:44
Férfiak, országos bajnokság:
1. Ádok Roland (VEDAC) 2:26:34
2. Hirt Márton (Postás Matáv) 2:26:44
3. Zábari János (Kazincbarcika KHT) 2:28:19
Nők:
1. Staicu Simona (BVSC) 2:38:17 (új pályacsúcs, régi: Kovács Ida, 2:38:18, 2002)
2. Póth Mariann (Micro SC) 2:50:34
3. Teveli Petra (UTE) 2:51:53
(Ez egyben az országos bajnokság eredménye is.)

Minimaraton (7.3 km):
Férfiak:
1. Csillag Balázs (AC Szekszárd) 22:08
2. Ott Balázs (Bp. Honvéd) 22:20
3. Torjai László (PVSK) 22:24
Nők:
1. Kálovics Anikó (Haladás VSE-Perfect Media) 23:35
2. Zsiga Tímea (VEDAC) 26:49
3. Kovács Zsófia (GYÖTRI) 27:18


Az összes eredmény | Képgaléria