2003

18. Kaiser’s – Plus Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztivál

2003. szeptember 28.

Vasárnap tizenötezren húztak futócipőt, hogy rajthoz álljanak a 18. Kaiser’s-Plus Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztivál hat különböző futószámának egyikén, a 800 méteres családi futástól a legnagyobb kihívást jelentő maratonig.

Elsőként a 4 km-es Minimaraton, többnyire általános és középiskolásokból álló népes mezőnyét szólították a rajtvonalhoz. A Városligetben megtett kör után a leggyorsabbak szinte meg sem álltak a célban, hanem folytatták az útjukat vissza a Hősök terére, ahol időközben már felsorakoztak a maratont egyénileg vagy váltóban teljesítők. A rekordnevezést hozó eseményen természetesen őket, azaz maratonistákat kísérte a legnagyobb figyelem és odafigyelés, ahol ezen a napon a bajnoki érmek sorsa is eldőlt.

A kettőezer-hatszáz fős maratoni mezőny a hat kontinensről érkező 800 külföldi futóval agyúszóra rajtolt el a Műcsarnok árnyékából, hogy néhány órára birtokba vegye a főváros utcáit és elhaladjon a világörökség részét képező legszebb budapesti műemlékek között.

Az élen hamar körvonalazódtak az erőviszonyok. A férfiaknál kisebb boly diktálta a tempót benne az előzetes várakozásoknak megfelelően a mezőtúri Berecz Lajossal és a kiskunfélegyházi Nagy Lászlóval. A hölgyeknél Földingné Nagy Judit magányosan, ellenfelek nélkül rótta a kilométereket. Az aranyért folytatott férfi párharcból végül Nagy jött ki győztesen, így élete első bajnoki címét szerezte ezen a távon.

“Egész nyáron erre készültem, és úgy gondoltam, hogy a végét kell majd megfutni a győzelemért. Csak arra figyeltem, hogy ne tudjon elmenni tőlem Berecz Lajos, s ez végül be is jött. A maratonnak éppen az a nehézsége, hogy 30 kilométernél van a fele” – mondta a célba érkezést követően Csoma Ferenc tanítványa. A nőknél Földingné Nagy Judit újabb – a Kaiser’s-Plus Budapest Maratonok történetében harmadik (1998, 2001) – diadalát ezúttal nem veszélyeztette senki. “Élveztem a futást, az időt, a zenekarokat, akiknek sorra integettem az út mentén, amelyre az eddig teljesített 57 maratonom során még sosem volt példa. De ma az volt a célom, hogy jól érezzem magam a verseny alatt. Harmincnyolc évesen még mindig örömmel futok, egyszerűen szeretem ezt a sportot. Jövőre Athénban rendezik az olimpiát, s remélem még az ősszel sikerül a szintet teljesítenem.” – összegzett a magyar csúcstartónő.

A profik már pihentek, amikor az amatőrök népes tömege még a rakparton kígyózott és csak lelki szemeikkel láthatták a dicsőítő célt, a elvégzett több száz edzés percről-percre körvonalazódó gyümölcsét. Holtpont, szemből fújó szél, maró izzadságcseppek, láthatatlan végű, hosszú egyenesek, de lépésről lépésre fogyó kilométerek, erőt adó frissítő állomás, lelkesítő zene, ütemes taps, s a belső hang, amely azt mondja “Menj tovább!”. És mentek előre, tovább, végig, legyőzve önmagukat és a maratoni távot. Így volt ezzel Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági- és sportminiszter is, aki azzal az eltökélt szándékkal állt rajthoz, hogy célba érjen élete első maratonján. A miniszter láthatóan elfáradt, de 4:47:45 alatt teljesítette a távot. “Két hónapnyi felkészülési időm volt. Elfáradtam, de már a közepén. Nagyon komoly kihívás a maraton, amellyel többször szembesül az ember a táv során, és úgy tűnik néha ő a jobb” – hangzottak az első maratonista miniszter szavai.

A Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium Sport 25 akciójához tartozó eseményen a maratoni futók célba érkezéséig újabb két, rövidebb táv közül választhattak a futóbarátok. A 7.5 km-es Minimaratonon kettős pécsi siker született, Bodor Olivér és Kroneraff Ágnes válogatott atlétáknak köszönhetően. A Kölyök Tibi Családi Futás 800 métere a legkisebbeknek szólt, akik szüleik kezébe kapaszkodva tették meg első futólépéseiket a cél, no és egy nagy csomag csoki felé.

A futás napján természetesen a futásé volt a főszerep. Azonban a Felvonulási téren rendezett Kaiser’s-Plus családi napon nemcsak a futók, de az a százötvenezer ember is egy kellemes napot tölthetett el, akik a reggeltől estig tartó koncertek, bemutatók, és az életmód expó kedvéért látogattak ki a futófesztiválra.

Eredmények:

Egyéni 42 km:
Férfiak:
1. Nagy László (Kiskunfélegyházi Honvéd) 2:24:39
2. Berecz Lajos (Mezőtúr SE) 2:26:34
3. Horváth Béla (Hunyadi DSE) 2:27:15
Nők:
Bajnok: Földingné Nagy Judit (Győri Dózsa) 2:41:56
2. Benkó Gabriella (Bp. Honvéd) 2:59:10
3. Farkas Katalin (Micro SC) 3:04:24

Minimaraton (7.5 km):
Férfiak:
1. Bodor Olivér (PVSK) 22:11
2. Ott Balázs (Bp. Honvéd) 22:13
3. Tóth Tamás (Miscro SC) 22:13
Nők:
1. Kroneraff Ágnes (PVSK) 25:32
2. Garami Katalin (Bp. Honvéd) 25:36
3. Kovács Ida (VEDAC) 25:40


Az összes eredmény | Képgaléria