2002

17. Kaiser’s – Plus Budapest Nemzetközi Maraton

2002. szeptember 29.

13600 résztvevő a Kaiser’s-Plus Budapest Maraton és Futófesztiválon, amely a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium Sport 25 akciójának eseménye.

A Futás Napján természetesen a futás volt a főszereplő, vasárnap 10 különböző távon indulhattak a sportolni vágyók. Reggel a 4 kilométeres Maratonka kezdő, gyermek mezőnye kezdte meg a rajtok sorát. 10 órakor a klasszikus táv teljesítői vághattak neki a Hősök teréről a maratoni lefutásának. Több mint négyezren voltak, akik vagy egyéni maratonistaként, vagy 3 fős stafétaként, vagy 5 fős Ekiden Váltóként abszolválták a távot.

Az útvonal ezúttal is a város legszebb pontjain vezetett, így a közel 700 külföldi maratonista és a többi magyar résztvevő is futva gyönyörködhetett az immár a Világörökséggé nyilvánított Andrássy út épületében, a két Duna-partban, a budai Várnegyedben.

A verseny két esélyese Rezessy Gergely és Kovács Ida is az esemény előtt úgy tervezte, hogy pályacsúcsot futnak. A férfiak versenyében 30 kilométerig úgy tűnt, ez sikerül is, azonban a pesti rakparton az erős szembeszél visszavetette az élfutókat, így Rezessy “csak” a harmadik Kaiser’s-Plus Budapest Maraton győzelmének örülhetett a célban. Kovács Idának jobban sikerült a taktikázás az idővel, a felvezető futókkal, így 2:38:18-as idejével a Budapest Maratonok minden idők legjobb női idejét érhette el.

Amikor az élmezőnyt a célban ünnepelte a több ezres nézőközönség, addig a mezőny java még a rakparton futott. Idei újdonságok volt az adidas iramfutói, akikhez csatlakozva biztosabban célba lehetett érni a tervezett időn belül. Talán ennek is köszönhető, hogy kevesen adták fel, 2110-en célba is értek, és mindenki szintidőn, azaz 5 óra 30 percen belül teljesítette a 42.195 métert.

A maratonisták után rajtolt, de jóval a maratonisták előtt értek célba a Kaiser’s-Plus Futófesztivál Minimaratonján indulók. 7,5 kilométere, ehhez ezért már némi felkészülés kellett, mégis ezen a távon is több ezren teljesítették.

Aki a kisgyermekével érkezett a Hősök teréhez az sem maradt futószám nélkül, hiszen a családi futás 800 métere pontosan azért volt, hogy akár babakocsival, pici gyerekkel, nagymamával együtt családilag lehessen mozogni egy kellemeset.

A rajtok előtt, a futások alatt, a célba érkezés után is érdemes volt a Felvonulási téren maradni, egyrészt a nézők buzdították a futókat, másrészt rengeteg program, életmód utca kiállítói, koncertek várták a kilátogatókat. 1/2 8-kor tűzijáték búcsúztatta Budapest nemzetközi maratonját.

Eredmények:

Egyéni 42 km:
Férfiak:
1. Rezessy Gergely (Vasas Humansoft) 2:18:41
2. Bacskai Zsolt (BVSC-Kufner) 2:19:37
3. Berecz Lajos (Mezőtúri AFC) 2:24:59
Nők:
1. Kovács Ida (VEDAC) 2:38:18
2. Zsiga Tímea (Haladás VSE) 2:45:53
3. Kiss Ágnes (Debreceni AK) 2:50:08

Minimaraton:
Férfiak:
1. Csaja Gábor (KSI) 23:12
Nők:
1. Rakonczai Beáta (BVSC) 24:13

Az összes eredmény