nap
óra
perc
másodperc

Első futóversenyemre készülök – kérdések és válaszok

Közzétéve:

Fuss végig a kérdéseken-válaszokon, ha már féltávnál minden világos, ne habozz tovább, görgess a lap aljára, és kattints a választott távra, legyél ott Magyarország kedvenc futóeseményén, a SPAR Budapest Maraton® Fesztiválon, ahol rajtad kívül még rajthoz áll két nap alatt több mint 30.000 futótársad különböző távokon – 400 métertől 42,2 km-ig!

Elhatároztam, hogy elindulok egy BSI futóeseményen. Mit kell tennem?
Regisztrálnod kell a nevezési oldalunkon, ahol kiválaszthatod az eseményt és annak azt a távját, amelyiken indulni szeretnél, illetve be kell fizetned a nevezési díjat.

Segítség, beneveztem! Kaphatok-e segítséget a felkészülésben?
Nézz szét a BSI e-edzés oldalán, ahol folyamatosan fel lehet iratkozni a különböző események különböző távjainak ingyenes felkészítő edzéstervére, melyek segítségével garantáltan célba érsz. Az edzésterveken kívül egyéb, futással kapcsolatos tanácsokat is kapsz majd.

Készen állok-e az eseményen való részvételre?
A nagy futóeseményeken gyakorlatilag csak a mezőny eleje versenyez egymással, a többség inkább a saját korlátait szeretné megtapasztalni és ledönteni. Ha edzésen a táv 75-80%-át képes voltál teljesíteni a szintidővel arányos időn belül, akkor a versenytáv teljesítése sem lesz számodra probléma.

Mi történik, ha én leszek a leglassabb?
Ha szintidőn belül leszel leglassabb, akkor valószínűleg te kapod majd a legnagyobb tapsot a nézőktől. Ha annyira lassú vagy, hogy verseny közben utolér a záróbusz, akkor arra felszállsz, és onnan élvezed az útvonalat, miközben elhatározod, hogy legközelebb jobban felkészülsz.

Közeledik a verseny napja, izgulok. Mit tegyek?
Az eseményinformáció a jó barátod! Olvasd el alaposan, szívj magadba minden információt, tanulmányozd az útvonaltérképet! Kevésbé izgulni ugyan nem fogsz, de legalább hasznosan töltöd el az időt.

Lesérültem vagy egyéb probléma miatt nem tudok részt venni, most mi lesz?
Először is irány az orvos, gyógyulj meg! Másodszor pedig ne izgulj, a nevezési díjad nem vész el, a nevezési irodán kérheted, hogy egy későbbi versenyen felhasználhasd. Erről részletesebben itt olvashatsz.

Mire jó a rajtszám?
Minden rajthoz állónak jól láthatóan, teljes terjedelmében viselnie kell a rajtszámot. A rajtszám rengeteg információt hordoz; ebből tudunk téged beazonosítani, ebből tudjuk, hogy az adott esemény melyik távján állsz rajthoz, ha több rajtzóna van, akkor melyikből vagy jogosult indulni, ez alapján tudunk a célzónában eligazítani, ez mutatja, hogy egyéni versenyszámban vagy váltóban futsz-e, s ha az utóbbiban, akkor hányadikként váltasz. A rajtszámod alapján számos eseményünkön még a rólad készült fotókat is megnézheted, megvásárolhatod ezen a honlapon.
Tudtad? Ha először állsz rajthoz maratonon vagy félmaratonon, a hátadra is kérhetsz egy rajtszámot, amelyből kiderül a többi futó számára is, hogy épp egy elsőbálozó mellett fut el, ezzel extra biztatásra számíthatsz!

Hogyan lesz rajtszámom?
Nevezéskor kapsz egy visszaigazoló e-mailt, mely tartalmazza azokat az információkat, amelyek a rajtcsomag átvételéhez szükségesek. A rajtszám általában a verseny előtt néhány nappal már átvehető, illetve az esemény napján is van rá lehetőséged, már kora reggeltől várunk. Ha lehet, akkor ez utóbbi lehetőséget hagyjuk meg a vidéki futóknak.

Mikor érkezzek a nagy napon?
Ha még nem vetted át a rajtszámod, akkor rajt előtt minimum másfél, ha már átvetted, akkor rajt előtt minimum egy órával. Hagyj időt magadnak mindenre a helyszínen! Kiállítók meglátogatása, bemelegítés, utolsó simítások és sajnos a WC-hez mindig sorba kell állni. Tisztességesen felkészültél, sok munkát tettél bele, akkor ne a verseny reggelén ússzon el a jó eredmény!

Át tudok öltözni a helyszínen, vagy melegítőben utazzak végig a városon?
Ha futóversenyre jössz, akkor melegítőben utazni sem ciki, de mindig biztosítunk öltözőt a nőknek és a férfiaknak is. Külön-külön, természetesen.

Hol hagyhatom a csomagom?
Minden esemény helyszínen van ingyenes ruhatár.

Vigyek-e kulacsot a kezemben?
Hacsak nincs nagyon egyedi frissítésed, akkor nem szükséges, mert minden versenyünkön van(nak) frissítőállomás(ok). Ezeknek a kínálatáról és pontos helyszínéről az eseményinformációban és az útvonaltérképen tájékozódhatsz.

Kapok-e valamilyen ajándékot, emléket a verseny végén?
Versenyenként eltérő, de mindig van valami apróság, amellyel a célban várunk. Pl. befutócsomag, gyümölcs, üdítő, csoki és sok esetben BEFUTÓÉREM. Sokszor a rajtszám átvételekor adunk ajándékba egy pólót is az esemény emblémájával, ezt viselve majd büszkén hirdetheted, hogy teljesítetted a távot.

Landliebe 10 km 

Riska Minimaraton 5 km

Erste Maratonka 2,3 km