nap
óra
perc
másodperc

Balettcsapat is lesz a rajtnál

Közzétéve:

A Magyar Nemzeti Balett címzetes magántáncosa, Bakó-Pisla Artemisz egyik kollégája és barátnője, Asai Yuka meghívására csatlakozott a SPAR Budapest Maraton Fesztivál „Fut a színház” versenyében induló balettcsapathoz, akik a Magyar Állami Operaház színeiben állnak rajthoz – idén első alkalommal.

A laikusok közt akadnak, akik elsőre úgy gondolják, a táncosok számára nem biztos, hogy egészséges vagy hasznos a huzamos futás során kifejtett mozgás, mégis, a balettegyüttes tagjai közül többen is rendszeresen futnak. Artemisz sem osztja ezt a véleményt.  „Igaz, hogy a futás teljesen másfajta izommunkát igényel, azonban ennek a jótékony hatásait érzem, mivel így másképp tudom működtetni a táncban használt izmaimat is. Hiába más izomcsoportokat mozgat meg a futás, a kétfajta mozgás segíti egymást.”

Artemisz most a Fut a színház váltóversenyhez csatlakozva, három hete kezdett el rendszeresen futni, heti 2-3 alkalommal, átlagosan 8 km-es távokat Budakalászon, az Omszki-tó és a Lupa-tó környékén. Általános iskolás korában a tánctanulás mellett atletizált is, így nem volt teljesen idegen számára ez a fajta mozgás sem. A felkészülés megkezdése előtt futó kollégái sok hasznos tanáccsal látták el, a célja az, hogy a futás közben meditatív állapotba jusson el, illetve állóképességét kívánja javítani. Ahogy a táncot, a futást is egyfajta kihívásnak éli meg, ahol teste újabb határait ismerheti meg és lépheti át.

(a kép forrása: Magyar Állami Operaház – fotó: Nagy Attila)